Home Diverse De ce mâncarea are un gust diferit în avion

De ce mâncarea are un gust diferit în avion

6 min read
0
5
129
Mancarea are gust diferit in avion

De câte ori v-ați plâns că produsele alimentare ale companiilor aeriene sunt neplăcute și fără gust? De câte ori te-ai oprit să mai comanzi vreo mâncare în timpul unui zbor pentru că ni se pare nepotrivită? Din păcate, am putea fi doar dovediți că pur și simplu nu avem dreptate. 

Conform studiilor acceptate în mod popular, motivul alimentelor lipsite de gust ar putea fi doar o schimbare a capacității noastre de a percepe gustul. Asta face vina organismului nostru, mai degrabă decât a companiilor aeriene.

Practic, tu ești cel care se schimbă când ești sus pe cer. Când ne urcăm în avion, simțul mirosului nostru suferă. Nasul nostru, precum și toate funcțiile sale, sunt foarte importante în percepția gustului. Percepția noastră despre sărat și dulce pare să scadă imediat ce intrăm într-o cabină sub presiune. 

Există trei aspecte care ne influențează gustul în aer:

1. Combinația de aer uscat și presiune scăzută: aceasta este direct legată de gustul nostru. Datorită modificărilor acestor variabile, capacitățile noastre de degustare sunt reduse cu aproximativ 30%!

Cabina uscată a avionului îți usucă căile nazale, ceea ce înseamnă că papilele gustative devin mai puțin perceptive. Dar asta nu este singurul aspect din cabină care îți suprima simțul gustului. Presiunea scăzută a cabinei scade de fapt nivelul de oxigen din sângele tău, ceea ce înseamnă că receptorii olfactivi, partea sistemului tău nervos care răspunde la mirosuri, devine mai puțin sensibilă, ceea ce îți slăbește simțul mirosului.

2. Cu cât este mai sus, cu atât aerul devine mai uscat. Simțul nostru de miros suferă atunci când aerul este prea uscat. Ați observat vreodată asta?

Ca urmare a altitudinii și a uscăciunii la nivelul deșertului, papilele gustative devin puțin bucle, reacționând aproape în același mod în care o fac atunci când aveți o infecție cu răceală sau sinus. În timp ce abilitatea ta de a percepe aromele acre, amare, picante și umami nu este afectată – capacitatea ta de a detecta aromele dulci și sărate scade cu 30%, lăsând masa super fadă.

3. Mult zgomot de fond: Mâncarea pare să aibă un gust mai rău atunci când există mult zgomot de fond. Deci, motorul care rulează, dar și pasagerii care vorbesc joacă un rol. 

Zgomotele de zbor includ vibrații din aerul care lovește carena, precum și urletul motoarelor și vânturilor. Acestea produc împreună un „zgomot” destul de constant, care poate fi la fel de tare ca 85 decibeli, ceea ce este echivalent cu traficul urban. 

S-ar putea părea un motiv ciudat pentru ca mâncarea să fie fără gust, dar cercetătorii au descoperit că zgomotele puternice inhibă capacitatea noastră de a aprecia aromele dulci. Pe de altă parte, zgomotul ne ajută să apreciem ceva numit „Umami”. Umami se găsește în roșii și în alte alimente abundente, bogate sau cărnoase, deci cel puțin roșiile au un gust mai bun în timpul zborului!

Așa că, dacă doriți să vă bucurați de masă la bordul avionului, cel mai bine este să aduceți dopuri de urechi!

Mai multe informații despre motivul real pentru care gusturile alimentare diferă pe un avion, găsiți și aici.

Vouă cum vi se pare mâncarea din avion? Lăsați un comentariu mai jos.

    Load More Related Articles
    Load More In Diverse

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.