Home Diverse Studiu: Obezitatea și fumatul au un impact negativ asupra sănătății oaselor

Studiu: Obezitatea și fumatul au un impact negativ asupra sănătății oaselor

4 min read
2
2
238
Obezitatea și fumatul îți pot dăuna oasele

Atât obezitatea, cât și fumatul pot avea efecte negative asupra sănătății oaselor, spun cercetătorii, adăugând că acestea au impact și asupra vindecării la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală pentru fracturi ale încheieturii sau raza distală, printre cele mai frecvente fracturi osoase. „Obezitatea și fumatul sunt considerate în prezent printre cele mai importante două cauze prevenibile ale sănătății precare în țările dezvoltate și ambele sunt factori de risc modificabili”, a declarat Tamara D. Rozental de la Universitatea Harvard.

Pentru studiul publicat în Journal of Hand Surgery, echipa de cercetare a analizat datele privind pacienții tratați chirurgical pentru o fractură de rază distală între 2006 și 2017 la două centre de traumatisme. 

Cei 200 de pacienți au fost împărțiți în grupuri obeze și non-obeze (respectiv 39 și 161 de pacienți) și au fost, de asemenea, caracterizați ca fumători actuali, foști și niciodată (20, 32 și, respectiv, 148 de pacienți), pe baza consumului auto-raportat de țigarete .

La trei luni și un an de urmărire după operație, atât grupurile obeze, cât și cele non-obeze au obținut scoruri acceptabile, referitoare la funcția raportată de pacient în extremitatea superioară – aproape de cele ale populației generale.

Cele două grupuri au fost, de asemenea, similare în ceea ce privește gama de mișcare și alinierea oaselor. La trei luni, fumătorii au demonstrat scoruri mai proaste legate de funcția brațului, umărului și a mâinii și un procent mai mic de fracturi vindecate, dar aceste efecte s-au îmbunătățit de-a lungul unui an.

Complicațiile au fost similare între grupuri.

În general am descoperit că putem obține rezultate clinice și radiografice excelente cu intervenții chirurgicale pentru fracturi de încheietura mâinilor la pacienții care sunt obezi și la cei care fumează, a spus Rozental.

Rezultatele arată că tratamentul pentru fracturile de rază distală la pacienții obezi și fumători este sigur, iar acești pacienți pot fi tratați ca populația generală cu rezultate similare pe termen lung.

Cu toate acestea, rezultatele lor pe termen scurt demonstrează o dizabilitate mai mare și, în cazul fumătorilor, o vindecare mai lentă a fracturilor „, a adăugat Rozental.

„Ca atare, credem că intervențiile în stilul de viață care se concentrează pe pierderea în greutate și renunțarea la fumat ar trebui să fie accentuate ori de câte ori este posibil”, a spus ea.

  Load More Related Articles
  Load More In Diverse

  2 Comments

  1. Romică

   miercuri, 18 decembrie 2019 at 10:59

   Nimic nou sub soare. Toata lumea stie ca obezitatea, fumatul, alcoolul, alimentatia dezechilibrata sunt obiceiuri ne-sanatoase, dar putini sunt cei in cauza care renunta la ele.
   Pana la urma inconstienta si nepasarea nu pot fi tratate medical.

   Reply

   • iote

    miercuri, 18 decembrie 2019 at 11:58

    Ai perfectă dreptate, totul depinde de fiecare individ în parte.

    Reply

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.