Home Tehnologie Tendințe tehnologice pentru 2020: supremație cuantică, 5G și lupta împotriva dezinformării

Tendințe tehnologice pentru 2020: supremație cuantică, 5G și lupta împotriva dezinformării

10 min read
0
0
317
Tendinte tehnologice pentru 2020

5G-ul, „supremația cuantică” și lupta împotriva dezinformării sunt câteva dintre principalele provocări tehnologice pentru 2020. Iată o analiză a acestor aspecte care va stabili cursul anul viitor.

Tehnologia 5G

Anul viitor va fi marcat de progresul unor tehnici emergente, precum și de provocările pe care le prezintă avansul digitalizării. Noile rețele mobile 5G, mai rapide și mai puternice, vor trece de la faza experimentală la comercializare. 

Momentul cel mare va fi lansarea primului iPhone compatibil cu rețeaua 5G, un pas făcut deja de Samsung sau Xiaomi , de exemplu. Un alt necunoscut va fi rolul pe care furnizorul chinez Huawei îl va avea în implementarea la nivel mondial a acestei tehnologii.

Producătorii de telefoane inteligente se așteaptă ca vânzările lor să se recupereze după doi ani de stagnare. S-a înregistrat o îmbunătățire mică în trimestrul al treilea din 2019.

O altă bătălie crucială în 2020 va fi streaming-ul video: Apple și Disney vor să concureze cu Netflix și, în paralel, Google se lansează în universul jocurilor online.

Supremația cuantică

În 2020 vom putea observa, de asemenea, noi progrese în calculul cuantic, după cele anunțate de Google și IBM la sfârșitul anului 2019.

Google a spus că a atins „supremația cuantică”, o etapă în care o mașină cuantică o depășește pe cea mai puternică dintre supercomputere. Sistemul a executat în 200 de secunde o sarcină care, potrivit companiei, ar fi dus 10 mii de ani la cel mai rapid computer din lume. Când a fost făcut acest anunț, IBM a pus sub semnul întrebării conceptul de „supremație cuantică”, spunând că, deși experimentul Google este o demonstrație excelentă a progreselor acestui tip de calcul, nu ar trebui privit ca o dovadă că computerele cuantice le vor înlocui pe cele clasice. și că sunt superiori în toate felurile. Potrivit companiei, calculatoarele cuantice vor fi utilizate împreună cu calculatoarele tradiționale și nu le vor înlocui, deoarece fiecare are propriile particularități.

Progresul asistenței șoferilor în industria auto va trebui, de asemenea, urmat, în absența unei mașini perfect autonome, care rămâne un proiect îndepărtat.

La rândul său, Tesla a anunțat ca „iminentă” comercializarea unui vehicul care ar putea fi condus „de acasă la serviciu, probabil fără nicio intervenție, dar sub supravegherea unui om”.

Lupta împotriva dezinformării

Propaganda și dezinformarea politică fac ca munca multor jurnaliști din întreaga lume să fie un efort dificil, uneori chiar frustrant. În unele țări, guvernele în sine sunt cele care răspândesc informații false în îndeplinirea obiectivelor politice. Sau grupurile de interese agresive încearcă să domine dezbateri sociale importante, folosind adesea efectul de amplificare a social media.

Iată o statistică uluitoare: 63% dintre americani consideră dezinformarea – sau informații înșelătoare sau părtinitoare în mod deliberat – ca o problemă majoră în societate, la fel cu violența cu arme (63%) și terorismul (66%), potrivit Institutului pentru Relații Publice. Dezinformarea IPR în Raportul societății din 2019 .

În mod clar, știrile false sunt răspândite cel mai mult pe rețelele de socializare. Conform unui raport IPR, care a examinat 2.200 de adulți în jurul dezinformării, a constatat, de asemenea, că 64% dintre respondenți au spus că Facebook este „oarecum” responsabil pentru răspândirea dezinformării; mai mult de jumătate au spus și Twitter (55%).

Cu cea mai bună voință din lume, combaterea falselor știri s-a dovedit până acum o muncă grea. Soluțiile tehnologice, cum ar fi algoritmii care filtrează postările înșelătoare sau identifică și blochează conturile automate de trolling, nu sunt singure în sarcină, susține Paul Quigley, CEO al NewsWhip.

În diferite țări ale Uniunii Europene (UE) se desfășoară investigații și proceduri împotriva companiilor de tehnologie și chiar a altora, aplicând regulamentul european privind protecția datelor cu caracter personal care a intrat în vigoare în 2018.

Un nou regulament UE privind confidențialitatea trebuie să stabilească noi reguli privind cookie-urile, care urmăresc ciberneticii.

„Oamenii sunt mai conștienți” de pericolele dispersiei datelor lor și de posibilitatea ca urmele și gesturile lor să fie identificate. Dar, în același timp, „camerele de supraveghere și difuzoarele conectate sunt vândute sub formă de panouri la cald”, explică analistul Dominique Bindels de la Euromonitor International.

Puterea economică din ce în ce mai mare a platformelor tehnologice a început să fie puternic pusă sub semnul întrebării. Libra, proiectul de monedă digitală Facebook, ar trebui să vadă lumina în 2020, dar este examinat de autoritățile din Europa și din Statele Unite.

La rândul ei, Elizabeth Warren, o posibilă candidată democrată la președinția Statelor Unite , pledează pentru demontarea gigantilor tehnologici în numele liberei concurențe.

În Uniunea Europeană, Margrethe Vestager, responsabilă cu concurența și schimburile digitale, este deja considerată coșmarul firmelor GAFA.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) speră să obțină un acord politic privind impozitarea gigantilor digitali și a multinaționalelor în iunie 2020.

Videoclipurile false sunt alte provocări cu care se confruntă astăzi. Încă nu există o tehnologie capabilă să detecteze acest tip de conținut manipulat. Deși există câteva indicii care pot da în calcul că este vorba despre videoclipuri false și că există unele inițiative care încearcă să identifice acest tip de conținut, rămân multe de făcut.

Load More Related Articles
Load More In Tehnologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.